Fear is the door.

Vanochtend werd ik wakker door de stralen van de voorjaarszon en speelden de woorden : “fear is the door, you are the key “ als een liedje door mijn hoofd.

Gedurende de gehele dag kwam het lied steeds weer op: “fear is the door, you are the key”, dan weer harder dan weer zachter, maar steeds weer diezelfde tekst. De woorden had ik jaren geleden gehoord toen ik in een cultureel centrum in Liverpool werkte. Grappig hoe het geheugen werkt: jaren lijkt iets uit je geheugen gewist om dan, schijnbaar zonder aanleiding, Ineens tevoorschijn te springen en steeds maar terug te komen als een boodschap die gehoord wil worden.

Veiligheid versus behoefte aan verandering

Als changemanager en coach begeleid ik ondernemers, managers en organisaties in verandering. Eigenlijk gaat het hierbij steeds om twee tegenstrijdige krachten:

De noodzaak en aantrekkelijkheid van een nieuw doel versus de onzekerheid om het oude vertrouwde los te laten. En vooral het loslaten van het oude vertrouwde, zonder al te weten wat er voor in de plaats komt, is niet gemakkelijk. Vaak komen er allerlei sluimerende angsten naar boven die in een status quo nog in slaap gesust kunnen worden maar zich nu niet meer laten wegdrukken: “Kunnen we wel waarmaken wat we beloven? Kunnen we ook in de toekomst wel genoeg klanten blijven vinden en binden? Is er nog wel plek voor ons? Ben ik wel goed genoeg? “ En met de angsten komen vaak allerlei weerstanden en tegenwerpingen om vooral maar niet de noodzakelijke stappen te hoeven zetten.

Angst is een teken van Groei

Angst hoort bij het leven, hoe meer je groeit als ondernemer en als mens des te meer komen je oude angsten naar boven als een echo van het verleden. Eigenlijk moet je je juist zorgen maken als je nooit angst voelt. Dan zit je waarschijnlijk teveel in je comfortzone en stagneer je. Om jezelf en je bedrijf verder te laten groeien is het een natuurlijk en essentieel proces om je angsten onder ogen te zien en dat wat ooit succesvol was los te kunnen laten en erop te vertrouwen dat de nieuwe mogelijkheden zich zullen aandienen.

Ook al weet je niet wat er zich achter die deur bevindt.

You are the key