GROEI

Nu de herfststormen over gewaaid zijn en de bomen hun bladeren verloren hebben is het tijd om zelf weer eens het dorre hout te snoeien. En daarmee bedoel ik niet zozeer het trimmen van de tuin, maar in de spreekwoordelijke zin van het woord: loslaten wat niet meer passend is. Om op die manier ruimte te maken voor nieuwe groei.

Paul de Blot, Hoogleraar Business Spiritualiteit Nyenrode Business Universiteit stelt:IMG_2910

“Na een herfst komt er altijd een winter en daarna een lente. Ook de mens is aan deze principes onderhevig. Alleen wenst de mens vaak niet los te laten en houdt vast aan de herfst, waardoor het nooit lente kan worden”.

Het klinkt zo makkelijk: loslaten en de volgende stap zetten. Toch is de praktijk vaak weerbarstiger. Waarom is het zo moeilijk om een succesformule los te laten als deze allang niet meer werkt? Omdat je zo gehecht kan raken aan je comfortzone, een verzameling gewoontes die je een gevoel van zekerheid en controle geven.

Wil je iets nieuws aangaan dan kun je de eerste stap zetten door overbodige ballast weg te doen. Rommel kost je namelijk:

  • Energie: Een huis of werkplek die bij je passen bevestigen onbewust dat je goed bent zoals je bent en geven je een gevoel van rust en thuiskomen. Door een teveel aan spullen heb je letterlijk minder energie en ruimte voor nieuwe dingen en blijf je in het verleden.
  • Tijd: Als je in de chaos niet de juiste dingen kunt vinden blijf je zaken voor je uit schuiven tot het bijna te laat is. In je hoofd ben je echter wel steeds bezig met wat je nog zou moeten doen.
  • Geld: Omdat je dingen opnieuw moet kopen, aangezien je ze niet meer kunt vinden.

 KEEP IT SIMPEL EN SWEET

Kortom het loont zeker de moeite om tijd in te ruimen voor een flinke opruimbeurt. Om het overzichtelijk te houden kun je één gebied kiezen waar je aan de slag gaat en het KISS principe (Keep It Simple en Sweet) toepassen. Daarbij geldt liever één ding goed gedaan dan een heleboel half. Dus liever la voor la dan de hele kast overhoop halen.

En vergeet vooral de beloning (Sweet) na afloop niet.

Hoe dan ook: na een herfst komt er altijd een winter en daarna een lente. Maar minder ballast maakt alles wel lichter.