In spiegelbeeld.

Onlangs liep ik slenterend naar mijn eiland, genietend van het mooie lenteweer. Halverwege de brug zag ik vanuit mijn ooghoek een zwaan die in doldrieste vaart langs een grote blauwe sloep door het water zoefde: van voor naar achter en weer terug. Steeds maar weer diezelfde woeste beweging waarbij het dier zich zo groot mogelijk maakte. Toen ik dichterbij kwam zag ik waar die felheid vandaan kwam. De glimmende boot weerspiegelde de grote vogel in zijn volle glorie. Helaas kende de zwaan het begrip spiegelbeeld niet en zo bleef hij maar door gaan, nog feller, nog noester in de boot happend in een uitputtende strijd met zichzelf.

Choose your battles

Met de zwaan in gedachten dacht ik terug aan de wijze woorden die een vriendin mij ooit toesprak: “Choose your battles carefully”. Ook als ondernemer geldt dat er veel zaken zijn waar je je druk over kunt maken en die je zou kunnen oppakken. Toch gaat het erom om te durven kiezen. Wat je wel doet maar vooral ook wat je niet doet.

De kracht van Focus

Door te focussen op je kracht bespaar je tijd en energie om de dingen te doen waar je echt goed in bent. Als ondernemer zul je je naast je lopende opdrachten voortdurend moeten richten op de continuïteit van je onderneming oftewel acquisitie van nieuw werk. Het bouwen van duurzame relaties loont. Niet alleen is het leuker om met een vaste groep van fans te werken. Het kost ook minder energie. Uit onderzoek blijkt dat het ongeveer vijf keer zoveel energie kost om nieuwe klanten binnen te halen als bestaande klanten een vervolg te bieden.

Aandacht telt

Uit onderzoek blijkt verder dat niet zozeer de prijs maar het gebrek aan aandacht een reden voor klanten is om weg te gaan. Reden te meer dus om niet alleen nieuwe afnemers te werven maar vooral ook je huidige klanten te koesteren. En te achterhalen welke behoeften zij hebben. Waarom doen ze zaken met je en hoe je kun je ze nog beter ten dienst. Zijn vragen die je je vooral moet stellen. Als je dat goed doet bouw je een stevig netwerk van ambassadeurs op die je graag bij anderen aanbevelen.

En de zwaan?

Die heeft uiteindelijk het gevecht opgegeven en zal ongetwijfeld zijn nest ergens anders met minder moeite bouwen.

Wil je reageren? Ik zie je reactie graag tegemoet.